Frekvensen f beregnes som 1/T, hvor T er svingningstiden.
Enheden for frekvens er Hertz (som forkortes til Hz).
Her er tavlenoter fra fysiktimen, hvor vi beregnede lydes "svingningstid" ud fra frekvensen.
Der findes også en anden formel som kaldes bølgeformlen. Den siger noget om bølgelængde, bølgens hastighed og bølgens frekvens.
Lydens styrke ændres ved at ændre amplituden. På tavlen ovenover kan vi se, at vi kan ændre en lyds styrke uden at ændre frekvensen. Det er bare bølgen, der går højere. Altså amplituden.
Her er et skærmbillede af en app, som kan måle lydstyrke.
Lydstyrke mødes i decibel, dB.
På internettet kan man finde mange forskellige billeder af lydstyrke. Her er et eksempel på en oversigt over lydstyrke. Når lydstyrken er over 120 dB er der fare for høreskader.
Det afhænger også af tiden, altså hvor lang tid man er i støj.
Her har vi bølgeformlen. Den kan bruges til beregning af lydens bølgelængde.
v er lydens fart, altså 330 m/s.
f er frekvensen målt i Hz (det er det samme som 1/sek).
Lampda er bølgens længde i meter.
I fysik har vi set små film om lyd og lydbølger. I den sidste film lægger en dreng øret på en skinne. I det fjerne kommer et tog. GØR ALDRIG SÅDAN NOGET. Det er bare en tegnefilm.
Uha. Det er et farligt eksperiment. Men det skal vise os, at lyden udbreder sig meget meget hurtigere i jern end i luft. Kan du finde lydens fart i jern?
Her bliver bølgeformlen brugt til at beregne lampda, altså bølgens længde (fra bølgetop til bølgetop). Den er 2 meter, når frekvensen er 173 Hz.
Med hjemmesiden www.tonegenerator.com undersøgte vi høregrænser. I grafen er målingerne indsat. Og vi kan se, at den øvre høregrænse nedsættes med alderen. Steen er tydeligvis den ældste i selskabet.
På tonegenerator.com kan man finde en graf over mange målinger af menneskers høregrænse sammenlignet med deres alder. Høregrænsen aftager med alderen. Det viste vores undersøgelse også.