Vi tager fat på madkemi. Når man læser en varedeklaration på en mælkekarton. Kan man se at mælk indeholder kulhydrater, proteiner og fedtstoffer.
Det er disse tre type stoffer der giver energi til kroppen og byggesten til molekylerne.
I madkemi skal vi undersøge disse tre kemiske forbindelser.
Kulhydrater kaldes også for sukkerarter. Et andet ord for sukkerarter er sakkarider.
Vi skal se, at der findes tre typer, mono-, di- og poly-sakkarider.
Proteiner er vigtige for cellerne og kan betragtes som kroppens byggesten.
Fedtstoffer er også en vigtig del i vores mad. Vi ved, at fedtstoffer kan inddeles i forskellige typer fedtstoffer.
Nogle fødevarer indeholder også af mineraler og vitaminer.
Læs mere på altomkost.dk, hvor vi finder ud af, hvilke fødevarer der indeholder kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Samt mineraler og vitaminer.
Mad= energi og byggesten til kroppen
Maden vi spiser indeholder energi. Man kan også kalde det for næringsindholdet.
Energi måles i Joule eller nogle gange i calorier.
Er der en sammenhæng mellem disse to måder at måle energi på?
På altomkost.dk kan du læse følgende:
Kulhydrat, protein, fedt, alkohol og fibre giver forskellig mængde energi:
- Kulhydrat: 17 kJ/gram eller 4 kcal/gram.
- Protein: 17 kJ/gram eller 4 kcal/gram.
- Fedt: 37 kJ/gram eller 9 kcal/gram.
- Alkohol (ethanol): 29 kJ/gram eller 7 kcal/gram.
- Fibre: 8 kJ/gram eller 2 kcal/gram
Som det fremgår giver fedt mere end dobbelt så meget energi, som kulhydrat og protein. (kilde altomkost.dk)